Forum Bractwo Rycerskie Ziemi Kujawskiej Strona Główna Bractwo Rycerskie Ziemi Kujawskiej
Forum Grupy
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Podpłomyki
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bractwo Rycerskie Ziemi Kujawskiej Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gadget
Dwór



Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 1247
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z nienacka

PostWysłany: Czw 10:51, 07 Sie 2008    Temat postu: Podpłomyki

Z utęsknieniem czekam na przepis na podpłomyki..
Doczekam się?
Fajnie by było robić sobie podpłomyki na turniejach, festynach itp.. Very Happy
Można by było je nawet sprzedawać turystom Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dzwonek3h
Plebs



Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 98
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Pią 10:15, 08 Sie 2008    Temat postu:

Tu jest link na przeis z FREHA.

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alixana
Mieszczaństwo



Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 238
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (W)Inowrocław

PostWysłany: Pią 5:02, 22 Maj 2009    Temat postu:

Odgrzebuję stary temat Wink zrobimy coś z tym podpłomykowym fantem?

Czytałam w podanym temacie o różnych sposobach pieczenia podpłomyków, ale przyznam szczerze że na popiele czy kamieniu jakoś bym nie chciała smażyć, a jeśli już to bardziej to drugie niż to pierwsze... najbardziej podoba mi się wizja z blaszką do pieczenia, tylko to zawsze dodatkowa rzecz do tachania ze sobą na turnieje Smile ale jeśli Adam załatwiłby nam ten trójnóg, to blaszka pasowałaby na niego idealnie Smile ja już nawet nie mówię żeby sprzedawać to turystom, ale ile razy było tak że jadło się chleb z pasztetem?
już lepiej jeść np podpłomyki z marmoladą, dla bardziej wymagających można nawet przełożyć ją do naszych drewnianych naczynek i już nikt nie będzie widział słoika Smile a przy jakiejś większej imprezie dla widzów możemy faktycznie poeksperymentować z zarabianiem na tym Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gats
Szlachta



Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:08, 08 Cze 2009    Temat postu:

Co do podpłomyków to sądzę że dobrze by było je czymś hmm urozmaicić np w lądzie skusiłem się na darmowe podpłomyki i one były z wierzchu potraktowane jagodami i to sprawiło że były nader miłe dla żołądka Smile
jak coś mogę skołować jakiś słoiczek z jagudkami czy czymś takim na wyjazd Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alixana
Mieszczaństwo



Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 238
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (W)Inowrocław

PostWysłany: Pon 19:48, 08 Cze 2009    Temat postu:

No wiadomo że na sucho się tego nie zje, mi by utknęło gdzieś w przełyku Wink jakieś owoce zawsze można rozgnieść z cukrem, poziomki, truskawki Smile latem jest tego pełno, a to zawsze miła atrakcja. Waldek nawet coś o blachach do pieczenia wspominał, ale nie pamiętam gdzie mieliśmy je kupić...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gats
Szlachta



Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:52, 08 Cze 2009    Temat postu:

w ostateczności nawet i na kamieniu się upiecze będzie zabawniej Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
CiociaIga
Dwór



Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 687
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Daniuk

PostWysłany: Czw 18:13, 11 Cze 2009    Temat postu:

W tym roku na Grunwie będę chciała zrobić podpłomyki na zwykłej blaszce do pieczenia. Pamiętam jak Asia robiła kiedyś podpłomyki w Iłży. Tackę wystarczy ustawić tak, żeby so ogniska nie wpadła.
Najprostszy przepis to mąka, sól i woda. Mąka dobrze żeby była razowa. Ciasto można rozwałkować lub uformować ręcznie. Wrzuca się płaskie placki na blachę i za chwilę są gotowe. Można je smarować jakimiś drzemikami, ale mi się bardziej marzą na słono, np. z cebulką. W ogóle to można z nich zrobić coś a'la cebularz lub pizza. Asia dodawała też do ciasta zioła. Warto mieć coś takiego zamiast kanapek i można pofantazjować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gats
Szlachta



Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 4:42, 12 Cze 2009    Temat postu:

co do fantazjowania jestem jak najbardziej za teraz tylko powiedz jakie to "zioła" chcesz dodać nam do tych podpłomyków Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
CiociaIga
Dwór



Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 687
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Daniuk

PostWysłany: Pią 11:40, 12 Cze 2009    Temat postu:

Najzwyczajniej w świecie dorzucić do ciasta i wymieszać.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alixana
Mieszczaństwo



Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 238
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (W)Inowrocław

PostWysłany: Pią 13:34, 12 Cze 2009    Temat postu:

Iguś, mu chodziło o to jakie to będą zioła, a nie jak się je wkłada w ciasto Razz z tego co czytałam to jakieś majeranki, lubczyki, koperki chyba wtedy były... jak znajde odpowiedni artykuł na FREHA to wkleję Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
CiociaIga
Dwór



Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 687
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Daniuk

PostWysłany: Pią 13:37, 12 Cze 2009    Temat postu:

A, faktycznie. No nie wiem, zioła prowansalskie by się nadały. Albo kminek...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alixana
Mieszczaństwo



Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 238
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (W)Inowrocław

PostWysłany: Pią 13:57, 12 Cze 2009    Temat postu:

"Przyprawy stosowane: kolendra, koper, kminek, mięta, dziki majeranek czyli lebiodka pospolita, chrzan, biedrzeniec, dziki czosnek – tych jestem pewna. Stosowano także powszechnie sól." z artykułu na FREHA, podaję link do tematu
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gats
Szlachta



Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 11:16, 14 Cze 2009    Temat postu:

coś czuje że zrobicie mieszankę ziołowo wybuchową xd:P

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gadget
Dwór



Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 1247
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z nienacka

PostWysłany: Pon 0:59, 15 Cze 2009    Temat postu:

a konopie też tam dodawali ? ;PPP

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alixana
Mieszczaństwo



Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 238
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (W)Inowrocław

PostWysłany: Czw 10:32, 18 Cze 2009    Temat postu:

Może jakby dobrze poszukać w źródłach, to uda się coś na ten temat znaleźć Very Happy poza tym zawsze można liczyć na to że nikt nie zauważy małej domieszki czegoś niehistorycznego Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bractwo Rycerskie Ziemi Kujawskiej Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin