Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gadget
Dwór
Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 1247
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z nienacka
|
Wysłany: Czw 10:51, 07 Sie 2008 Temat postu: Podpłomyki |
|
|
Z utęsknieniem czekam na przepis na podpłomyki..
Doczekam się?
Fajnie by było robić sobie podpłomyki na turniejach, festynach itp..
Można by było je nawet sprzedawać turystom
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Dzwonek3h
Plebs
Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 98
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Pią 10:15, 08 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Tu jest link na przeis z FREHA.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Alixana
Mieszczaństwo
Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 238
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (W)Inowrocław
|
Wysłany: Pią 5:02, 22 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Odgrzebuję stary temat zrobimy coś z tym podpłomykowym fantem?
Czytałam w podanym temacie o różnych sposobach pieczenia podpłomyków, ale przyznam szczerze że na popiele czy kamieniu jakoś bym nie chciała smażyć, a jeśli już to bardziej to drugie niż to pierwsze... najbardziej podoba mi się wizja z blaszką do pieczenia, tylko to zawsze dodatkowa rzecz do tachania ze sobą na turnieje ale jeśli Adam załatwiłby nam ten trójnóg, to blaszka pasowałaby na niego idealnie ja już nawet nie mówię żeby sprzedawać to turystom, ale ile razy było tak że jadło się chleb z pasztetem?
już lepiej jeść np podpłomyki z marmoladą, dla bardziej wymagających można nawet przełożyć ją do naszych drewnianych naczynek i już nikt nie będzie widział słoika a przy jakiejś większej imprezie dla widzów możemy faktycznie poeksperymentować z zarabianiem na tym
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gats
Szlachta
Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 16:08, 08 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Co do podpłomyków to sądzę że dobrze by było je czymś hmm urozmaicić np w lądzie skusiłem się na darmowe podpłomyki i one były z wierzchu potraktowane jagodami i to sprawiło że były nader miłe dla żołądka
jak coś mogę skołować jakiś słoiczek z jagudkami czy czymś takim na wyjazd
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Alixana
Mieszczaństwo
Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 238
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (W)Inowrocław
|
Wysłany: Pon 19:48, 08 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
No wiadomo że na sucho się tego nie zje, mi by utknęło gdzieś w przełyku jakieś owoce zawsze można rozgnieść z cukrem, poziomki, truskawki latem jest tego pełno, a to zawsze miła atrakcja. Waldek nawet coś o blachach do pieczenia wspominał, ale nie pamiętam gdzie mieliśmy je kupić...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gats
Szlachta
Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 22:52, 08 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
w ostateczności nawet i na kamieniu się upiecze będzie zabawniej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
CiociaIga
Dwór
Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 687
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z Daniuk
|
Wysłany: Czw 18:13, 11 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
W tym roku na Grunwie będę chciała zrobić podpłomyki na zwykłej blaszce do pieczenia. Pamiętam jak Asia robiła kiedyś podpłomyki w Iłży. Tackę wystarczy ustawić tak, żeby so ogniska nie wpadła.
Najprostszy przepis to mąka, sól i woda. Mąka dobrze żeby była razowa. Ciasto można rozwałkować lub uformować ręcznie. Wrzuca się płaskie placki na blachę i za chwilę są gotowe. Można je smarować jakimiś drzemikami, ale mi się bardziej marzą na słono, np. z cebulką. W ogóle to można z nich zrobić coś a'la cebularz lub pizza. Asia dodawała też do ciasta zioła. Warto mieć coś takiego zamiast kanapek i można pofantazjować.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gats
Szlachta
Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 4:42, 12 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
co do fantazjowania jestem jak najbardziej za teraz tylko powiedz jakie to "zioła" chcesz dodać nam do tych podpłomyków
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
CiociaIga
Dwór
Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 687
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z Daniuk
|
Wysłany: Pią 11:40, 12 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Najzwyczajniej w świecie dorzucić do ciasta i wymieszać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Alixana
Mieszczaństwo
Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 238
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (W)Inowrocław
|
Wysłany: Pią 13:34, 12 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Iguś, mu chodziło o to jakie to będą zioła, a nie jak się je wkłada w ciasto z tego co czytałam to jakieś majeranki, lubczyki, koperki chyba wtedy były... jak znajde odpowiedni artykuł na FREHA to wkleję
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
CiociaIga
Dwór
Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 687
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z Daniuk
|
Wysłany: Pią 13:37, 12 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
A, faktycznie. No nie wiem, zioła prowansalskie by się nadały. Albo kminek...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Alixana
Mieszczaństwo
Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 238
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (W)Inowrocław
|
Wysłany: Pią 13:57, 12 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
"Przyprawy stosowane: kolendra, koper, kminek, mięta, dziki majeranek czyli lebiodka pospolita, chrzan, biedrzeniec, dziki czosnek – tych jestem pewna. Stosowano także powszechnie sól." z artykułu na FREHA, podaję link do tematu
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gats
Szlachta
Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 11:16, 14 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
coś czuje że zrobicie mieszankę ziołowo wybuchową xd:P
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gadget
Dwór
Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 1247
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z nienacka
|
Wysłany: Pon 0:59, 15 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
a konopie też tam dodawali ? ;PPP
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Alixana
Mieszczaństwo
Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 238
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (W)Inowrocław
|
Wysłany: Czw 10:32, 18 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Może jakby dobrze poszukać w źródłach, to uda się coś na ten temat znaleźć poza tym zawsze można liczyć na to że nikt nie zauważy małej domieszki czegoś niehistorycznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|